Operacioni SHIGJETA

Foto - Galeria • KLIKOKËLYSHËT E BEOGRADIT KËRCËNOJNË LUFTËTARIN E UÇK

 

(Reagim i SHVL të UÇK-ës kundër UDB-ashve Flori Bruqi e Rajmonda Maleçka)

Pikënisja dhe burimet e këtyre sulmeve e  kërcënimeve.

Lufta në Kosovë, mbaroi me hyrjen e U.Ç.K-ës në Prishtinë dhe forcave të NATO-s në Kosovë, pas armëpushimit të nënshkruar në Kumanovë, në javën e parë të qershorit të vitit 1999. Populli u përfshi nga një gëzim i paparë dhe në thellësi të shpirtit të vet, ndjeu një kënaqësi  të  veçanët, për atë që kishte arritur  përmes një lufte madhështore, të zhvilluar nga legjenda e kombit shqiptar, Ushtria Çlirimtare e Kosovës. Por ky entuziazëm, nuk pati kohë të vazhdojë gjatë. Reaksioni i brëndshëm, në bashkëpunim të ngushtë me organet përkatëse të zbulimit të Beogradit dhe disa qarqeve zyrtare antishqiptare Europiane, nisën gjuetin e shtrigave, ndaj ish drejtuesve të luftës së U.Ç.K-ës dhe luftëtarve të sajë. Fushata u egërsua,  duke u shtrirë  si tentakulat e një oktapodi. Individ  të  padukshëm brënda  dhe  jashtë  Kosovës, u hodhën në sulm kundër pjestarve  të luftës. Dhuna jo vetëm që nuk u ndal, por ajo e shoqëroi popullin, me veçanti pjestarët e U.Ç.K-ës e bastionet e sajë. Më së shumti  këto veprime u kryen, në kohën kur komandant i KFOR-it ishte një gjeneral francez,  i cili në inat e sipër, në një moment shprehet, se “nuk kam çfarë tu  bëjë  ju  Shqiptarve, sepse pas jush qëndron SH.B.A.-ës”. Nën mllefin e tij fshihej një e vërtetë. Populli Shqiptar tashmë, ishte  i sigurt dhe  i  ndërgjegjshëm,  për atë që  ka bërë  e po bëjnë  SH.B.A.-ës  e populli i saj. Kjo fushatë spastruese e organizuar dhe e drejtuar nga  rreaksioni  ndërkombtar, në brëndësi  të sajë, ka qënë dhe është e kordinuar me element  të KOS-it, UDB-ës dhe tradhëtarve të tjerë të brëndshëm, të vënë në shërbim të Beogradit. Objekt i tyre në këto sulme e kërcënime, u bë  dhe  vazhdon  të  jetë  dhe  Spiro Butka,  ish oficeri i Ushtrisë Shqiptare, i cili ardhi vullnetarisht, në luftë për çlirimin e Kosovës.

Tragjedia e shkaktuar në Kosovë nga regjimi ushtarak Serb, në zbatim të planit ogurzi “Patkoi” në verë-vjeshtë 1998, e gjeti  Spiro Butkën në mesin e Tiranës. Dhimbja në shpirt për vëllezrit e tij të Kosovës Shqiptare, e shtyu për tu lidhur me U.Ç.K-ës. Mundësinë, ja dha vetë Komandanti i U.Ç.K-ës, atdhetari e patrioti i vendosur përjetsisht për çështjen kombëtare, i mirënjohuri Azem Syla. Mori pjesë në drejtimin e operacionit”Shigjeta”, përkrah luftëtarit të njohur të dy luftrave  në Bosnje dhe Kosovë Gjeneral Bislim Zyrapi dhe  trimit  të  papërkulur të  luftës  së Kosovës Fatmir Limaj, i  njohuri me  pseudonimin kuptimplotë “Çeliku”. Në pas luftë, u ingranua në Ministrinë e Mbrojtjes të Q.P.K.-ës. Me shpërbërjen e kësaj qeverie nga ndërkombëtarët, u rreshtua në Shtabin e Përgjithshëm të TMK-ës, në detyra të ndryshme, atje ku kish nevojë Kosova, deri në atë kohë, kur tradhëtia e ulur këmbëkryq në mes të Prishtinës, në bashkëpunim me rreaksionin antishqiptar, të rreshtuar brënda organeve të KFOR-it dhe UNMIK-ut, e urdhëruan  për largimin nga Kosova.

Në tërësinë e zbatimit të këtyre detyrave, ai nuk e ndali asnjëherë punën  e tij,  për të çuar deri në fund amanetin e Simbolit Patriotik të Kombit Adem Jashari dhe shokëve të  tij  Legjendar,  të rënë  anë e mbanë , për bashkimin e trojeve etnike Shqiptare. Mendimet e veta të pastra,  i shfaqi  në çdo tubim dhe akademi përkujtimore, në nderim të atyre që ranë në luftë, në odat Kosovare, në Ministrinë e Mbrojtjes së Kosovës, në Shtabin e Përgjithshëm të TMK-ës, në takimet me përfaqsuesit ndërkombëtar të NATO-s, OKB-ra dhe atyre të Europës. Kosova i ka parë dhe dëgjuar e në  sajë  të kësaj veprimtarie, kjo  trevë etnike Shqiptare, e  mbajti në gjirin  e vetë, si birin e sajë,  për  disa  vite  me  rradhë. Spiro Butkën e  kanë  mirëpritur, duke  filluar që nga Kulla e Jasharajve Legjendar në Prekazin Heroik, Preshevë e Bujanovc,Tetova kreshnike, Mitrovica e martirizuar, Prizreni i lashtë e deri në odat e Dukagjinit e  Karadakut luftarak. Për gjithë veprimtarin e tij, ka fakte e argument bindës, që shoqërohen me dokumente tekstuale, grafike, fotografike, incizime zanore dhe filmime, që gjënden me shumicë në të gjitha institucionet arshivuese të Kosovës.

Në vazhdimësi të kësaj veprimtarie atdhetare e patriotike, gjatë punës së tij të pandalëshme, Spiro Butka është ballafaquar me elemente destruktive agjentë të KOS-it, UDB-ës dhe tradhëtar të kallëpeve të ndryshëm, brënda dhe jashtë Kosovës, nga të cilët është sulmuar dhe kërcënuar, në  forma e mënyra nga  më  mostruozet. Populli i Kosovës është njohur  me këto veprime banditeske të dirigjuara nga Beogradi, nëpërmjet  shkrimit të një pene të njohur në Prishtinë, gazetarit të guximshëm Ernest Luma në gazetën Epoka e Re” dt.9.11.2001 me titullin “Kush e kërcënon kolonelin e TMK-ës Spiro Butkën? KOS-i, UDB-a apo FARK-u”, në të cilin autori, bënë fjalë e rendit, njëri pas tjetrit fakte konkrete, duke  theksuar se “Spiro Butka, megjithatë i mbijetoi ultimatumit të një Nëntorit”.

Por agjentura Serbe, e futur brenda institucioneve të asaj kohe në Kosovë,  duke mos hequr dorë nga veprimtaria e ethëshme antishqiptare, pas një pauze, hodhi kundër tij, ish agjentin  personal te marshallit Tito, me veprim në lindjen e mesme si gazetar, Jusuf Ferizi me pseudonimin “HAZRETI”, i cili më datë 16.06.002 në gazetën “Bota Sot”, e sulmoi me direktivë të qarqeve të errëta, nëpërmjet shkrimit “Oficerët e Enver Hoxhës në TMK-ës”. Hovin këtij agjenti të regjur Serb, që shkruante për  bukën e gojës  e porosi të Beogradit, ja ndali përsëri, pena  e gazetarit të mirënjohur të” Kosova Pressit” Ernest Luma, po në gazetën “Epoka e Re” dt.17.06.002, në shkrimin me titull “Hazreti Jusuf  ka nxjerrë ferman”, ku dualën në pah mizoritë e kryera nga “Jusuf Kopalla”, gjatë regjimit të Titos. Vetë Spiro Butka, duke mbajtur qëndrim të prerë, nëpërmjet radios “Kosova e Lirë”, i dha përgjigjen e merituar, duke i treguar vendin agjentit të rafinuar të UDB-ës. Kërcënimet megjithatë vazhduan dhe arritën në një moment të caktuar më 12.07.2002, ku njerëz të panjohur, tentuan ta zhduknin fizikisht pa zhurmë, por nuk ia arritën qëllimit. Ky akt është  regjistruar në rajonin e policisë Nr.2 në Prishtinë, me Nr.13804 Dt. 13.07.2002, ku vetë  Spiro  Butka, ka dhënë shpjegimet e duhura. Por antishqiptarët e rreshtuar brënda administratës ndërkombëtare në Kosovë,  dinë  vetë,  si i mbrojnë  agjentët e Beogradit, e kështu vepruan edhe në atë rast.

Të gjitha këto i përkasin një periudhe të  caktuar  veprimtarie,  ku spikatet qëndrimi dhe vendosmëria e tij, për  bashkimin  e  trojeve etnike Shqiptare, në një shtet të vetëm Shqiptar. I paraqitëm këto sugjerime, në mënyrë kronoligjike, me qëllim  që   opinioni publik , të  kuptojë, se  në një formë  tjetër, njerëz  të  tjerë  sharlatan  e aventurier, herë pas here e kanë vënë në qëndër të vëmendjes, të mediave vizive, internetit dhe shtypit gazetaresk. Se cilët janë  këta, arsyet pse ndodhin dhe me çfarë qëllimesh kryhen, i kërkojmë ndjesë lexuesit, për shpjegimet përkatse, por jemi të detyruar, t’u japim përgjigjen e merituar këtyre rrufjanve, intrigantëve karrjerist e mashtruesve ordiner të pamoralshëm, që nuk lënë gur pa lëvizur, për të  përmbysur  realitetet historike, në  ndërtim  të lumturisë  personale. Kështu vepruan vite më parë dhe kështu po vazhdojnë sërish. Më i avancuar në këto trillime, është  portoshkërmëtari i UDB-es Serbe Flori Bruqi, i cili ka kohë që në bashkëpunim me injoranten e pashkolluar Rajmonda Maleçka, përgojojnë Spiro Butkën në faqen e internetit të etiketuar nga prishtinalijt ”FLORI PJERDH”, duke e fyer herë pas here luftëtarin e UÇK-ës, fenomen ky që vazhdon sot e kësaj dite nga ky këlysh i Beogradit. Por kulmi i poshtërsive të tyre, arriti më 9 Gusht 2012, kohë kur hibriti Serb i Izniqit Flori Bruqi me veprimet e tij bastarde, kërcënon Spiro Butkën me mesazhe telefonike, të cilat po i citojmë më poshtë, në mënyrë që opinioni publik, të njihet më mirë, më këtë dorë të zgjatur të Beogradit.

Mesazhi i parë:

From: 0038649123531 ora 15.39 dt.09.08.2012

Mos shkruaj me nofka se te ze e ti shkerdheje dhe minjte e shpise o spiro grekofili butka. F. Broqi.

Mesazhi dyte: 0038649123531 ora15.46 dt.09.08.2012

Nje gjak ma ke borgj se ste kam bere deri tash asgje e ti me shan. Ti nuk e din se une jam i CIA –s dhe te zej o minush. F.Bruqi.

Mesazhi tretë: 0038649123531 ora 15.56 dt.09.08.20122

A e di kush asht miku yt ne shkup boro drakullovski.

Dhe ky agjent i afirmar i UDB-ës Serbe, nuk është i vetëm në këto kërcënime, sepse në ora 16.08 datë 09.08.2012, telefonoi falanga tjetër e Beogradit, Rajmonda Maleçka në Tiranë, nga telefoni me numër  0035543365689 dhe kërcenonë Spiro Butken, duke u shprehur “se do të zhdukim familjarisht.” Kjo intrigante e mashtruse e rafiuar, nuk u ndalë, por futi në veprim të tjerë jaran, që rendin pas sajë si qëntë pas buçes. Kështu kërcënimet e sajë, vazhduan me të tjerë aventurier, të cilët nisur nga instruktimet e UDB-shit të Izniqit, në datat 22 deri 27 Nëntor 2012, nëpërmjet telefonatave nga numri 004525322265 ora 22.55 Shtator ora 22.55; datë 26 Shtator 2012 ora 16.30 nga numri i telefonit 0035568217770; datë 27 Shtator 2012 ora18.34 nga numri telefonit 00393923247785; datë 27 Shtator 2012 0ra 18.36 nga “PrivatNumber”; dhe datë 29 Shtator 2012 ora 21.08 nga televoni me numër ”No Number”, ofendojnë, shajnë, fyejnë dhe kërcënojnë luftëtarin e UÇK-ës Spiro Butka. Nuk janë vetëm këto numra telefoni e orare, por dhe të tjera raste, të cilat mund të verifikohen në arshiven e çdo kompanie mobil ose fikse. Për të poshtëruar këtë luftëtar të UCK-ës, mashtruesja intrigante Rajmonda Malecka, ka ndërsyer kundër Spiro Butkës, Flori Bruqin pjellën famëkeqe të ish shefit të shërbimeve sekrete Serbe të Deçanit J.Xhorxheviç, Sulejman Abazin të përjashtuarin nga ushtria Shqiptare me daulle për karrjerizëm të sëmur e fimosje të një dokumenti enigmatik në Gjermani, Rasim Bebo fondamentalistin islamik të currufjapsur nga mëmdët e kokës, i dënuar nga shteti shqiptar për veprime të turpëshme dhe disa bushtra e zagar të tjerë, të cilët nëpërmjet intrigave që ata ata thurin në faqen “FLORI PJERDH” e fyejnë dhe kërcënojnë këtë luftëtar, për interesat intime, që ata kanë midis tyre në përbërje të këtij grupazhi.

Kërcënimet tashmë dihen, se nga vijnë e përse bëhen. Spiro Butka, në kuadër të 100 vjetorit të shpalljes së pavarësisë, ka botuar në faqen e Agjesisë të Pavarur të Lajmeve Kosovapress, një sërë artikujsh me vlera historike kombëtare, si “Kosova lindore pengu i strategjisë gjeopolitike Serbe”, “Maqedonia krijesa fantazmë e perandorisë Ruse”, “Greqia bashkëpuntore e Serbisë në krimet luftës” ,”Shqiptarët midis krimit të vjetër e të ri Europian”, “E drejta e Shqiptarve për vetvëndosje është ligjitime”, “Traktati i Londrës midis shpërbërjes e ratifikimit të padrejtësive historike”, Manipulimi i lashtësisë historike nga Grekët, vazhdimësi e krimit politik të tyre brënda kësaj historie”,”Lufta e UÇK-ës përballë rrufjanëve politikë Karla Del Ponte e e Dik Marty” e  të tjerë, duke cilësuar aktet kriminale të Serbëve, Sllavëvë e Grekëve, për  kolonizimin e trojeve etnike Shqiptare, të pushtuara barbarisht nga ana e tyre. Ustallarët e shërbimeve sekrete, të kryeqyteteve përkatëse, nisur nga shkrimet e mësipërme, ndërsyen zagarët e tyre agjenturial Flori Bruqi dhe Rajmonda Maleçka, kundër këtij luftëtari të UÇK-ës. Si fillim mostra Maleçka, duke e etiketuar autorin si “Koloneli mercenar” dhe më pas kodoshi i sajë Flori Bruqi, i cili shton në hyrje të shkrimit të sajë fjalët “Nuk ka fis pa një pis”, duke i krahasuar të gjithë njerzit me veten e tij, të cilësuar në internet si UDB-ash i Beogradit e manjak seksual i femrave të përdala.  Spiro Butka deklaron se “nuke njoh as më parë e jo më tani, këtë  bastard të lindur dhe as dua të di cili është, sepse nuk jam niveli i tij. Deri në vitin 2009, nuk u ndje askund, por sa u përjashtua Rajmonda nga rradhët e veteranve, ai e peshkoi atë, sepse janë të një kategorie e me të njëjtin apetit. Ai, vazhdon detyrat që i kanë ngarkuar në Beograd, duke përdorur Maleçkën si vegël qorre, brënda një intimiteti të qëllimshëm. Luftëtarët e UÇK-ës i njohin mirë këta  rrufjan të UDB-ës Serbe dhe le ta thonë atë që mendojnë.  Flori Bruqi nuk më njeh mua dhe po i them, që të lajë gojën kur bëlbëzon emrin tim, se unë quhem Spiro Butka dhe zërin ma ka ndjerë, jo vetëm  Beogradi i ustallarve të tij, por dhe Athina vllazërore e Serbve të dashur të Flori Bruqi.” SHVL e UÇK-ës Tiranë, thekson se për këto sulme e kërcënime poshtëruese, të këtyre imoralëve të pafytyrë, janë njoftuar organet përkatëse shtetërore, të Prishtinës e Tiranës, për tu prerë rrugët vetgjyqësive të mundëshme që mund të ndodhin në të tilla raste, kur realiteti e ndershmëria shkelen me këmbë, soset dhe durimi.

Shkak për këto  mendime  që  po  paraqesim,  u bënë jo vetëm këto  sulme  e  kërcënime telefonike, por dhe vazhdimësia e shkrimeve të tyre në internet, në  opinionin  publik  në  trojet  etnike  shqiptare, në adresë të Spiro Butkës,  nga  këta  individë  imoral, intrigantë, mashtrues e karrjerist, që  tani  pas  tre  luftrave  të  fundit  të  Shqiptarve, po dalin sikapedan të mëdhenj”, duke u  treguar  më  atdhetar  se  ata  që  u  përballën,  luftuan  dhe u  gjakosën  me  Serbo-Sllavët. Kuptohet se deri tani, qëndruam  disi indiferent,  sepse e dimë nga vijnë e dalin  dhe burimi i tyre na ka bindur,  për origjinën e largët e të afërt Serbo-Sllave. Ato  janë hartuar dhe hedhur në tregun e politikës gazetareske qëllimisht, për të  përgojuar  Spiro Butkën dhe për të akuzuar nëpërmjet tij, shtetin dhe popullin Shqiptar. Me këto sajime Serbo-Sllave, të dirigjuara nga Beogradi, Shkupi e Athina, shokët  e  tij të luftës dhe i gjithë populli  ynë,   janë mësuar, por  kohët  e  fundit shohim,  se  këto  inskenime,  po  nxjerin   në sipërfaqe, disa individ enigmatik, që rendin pa  kuptim  si struci  në shkretëtirë, duke vepruar në interes të rrjeteve të ndryshme zbuluese  e qarqeve rreaksionare Serbo-Sllave e Greke.

Kështu, nisur nga fakti i shkrimit me titull,“Kush po i frynë aventurës së luftës”, të  Nebi Merselit, njeriu i vënë  në  shërbim  të maqedonasve, i mbartur në gazetën “Korieri” dt.6.09.2003 në Tiranë, u akuzua Spiro Butka, se po i vë zjarrin Ballkanit, duke e lidhur  e  përzier  veprimtarinë  e tij  patriotike, me disa rrufjanë  aventurier e  mashtrues, të  cilët  kërkojnë  të  mbulohen  padrejtësisht, me petkun e shenjtë të atdhetarit. Pasi u njohë  me këto sulme,  vetë Spiro Butka i paraqiti  lexuesit  sqarimet dhe  mendimet  e veta  përkatëse, jo  vetëm  për  këtë  rast, por dhe për disa deklarata  publike të lëshuara  në internet dhe  përgojimit të tij në disa media Shqiptare e Ballkanike me origjinë Serbo- Sllave, nga këta  individ, të  cilët,  pasi  rendën  e  u diskretituan  nëpër Evropë,  për  veprime  mashtruese  në  përvetësim  të  mjeteve  financiare, tani  po  enden  si  minjtë  e arave, sepse  populli po  i kërkon, për  ti  futur andej  nga  kanë  dalë.

Beogradi vazhdon më  tej sulmet, akuzat dhe kërcënimet.

Dora  e  zgjatur e padukëshme e Serbisë nuk u ndal, por vazhdoi  punën  e  vet, me  të  tjerë doracak, tashmë  më të  rafinuar me sajimet e intrigimet e tyre të paskrupullta. Kryeqyteti i Serbve kriminal, e di vetë se  ku  i  dhemb dhe  ku i djeg, prandaj  nuk heq  dorë për të  eleminuar, ata që  i  shkaktojnë  këto  dhimbje vdekjeprurëse. Duke parë, se nuk ja arritën  qëllimit  të caktuar, famëkeqët  e  zinj  të  Sërbisë nacionaliste, hodhën  në  veprim  kundër  Spiro Butkës, të  tjerë  shërbëtorë,  të shitur e të blerë, brënda  tregut  të  padukshëm, ata të cilët  thurin e tjerin lloje të ndryshme intrigash, duke i ndërsyer në  forma e mënyra aventureske. Pasi i lanë  pak  kohë  në gjumë, zotërinjtë e Beogradit të vjetër e të ri, i urdhëruan këta kontrapedal problematik, të sulmojnë, akuzojnë dhe kërcënojnë Spiro Butkën dhe familjen e tij.

Kështu  më  21 maj 2009, filloristja Rajmonda Maleka, e njohur si e përdala e “xhamllikut” të Tiranës,  në zbatim  të  detyrave  të  reja, të marrë nga  ustallarët e punëve të padukëshme, pasi u përpunua  për veprime në  kohra  të  reja, nisi sulmet, akuzat dhe  kërcënimet banale ndaj  Spiro Butkës, me forma e mënyra, nga  më monstruozet,  këtë herë  të inskenuara nga intrigant e karrjerist të rafinuar, që qëndrojnë në hije e fshihen pas një injorante me arsim të cunguar. Ata që struken pas kësaj, janë shumtë, por këtë herë, me këtë  kondrapedale, të njohur në të gjitha trevat etnike Shqiptare, për shkrime të trilluara me paramendim, është mpleksur Flori Bruqi, imorali intrigant dhe shërbëtor i mirënjohur e besnik i Beogradit, i cili sot e kësaj dite intrigon, mashtron dhe thur thashethemnaja me shkarravinat e tij në internet në faqen “FLORIPJERDH”, për llogari të një prej jaraneve të shumta qe ai ka, filloristes dibrane të me arsim të cunguar Rajmonda Maleçka. E theksojmë  këtë, sepse komenti i  paraqitur  nga ana e sajë në  shtyp, është bërë formalisht, sepse  shtjellimi i gjithë i tij, mbështetur  në  bagazhin  që  ka e vetquajtura gazetare, nuk e pranon  zbërthimin e  këtij shkrimi. Për të qënë realist dhe  nisur nga ajo që  opinioni  publik, të njihet sa më mirë  me  gjëndjen  aktuale, theksojmë se nuk e besojmë kurrë, që  këtë  shkrim  ta ketë  trajtuar  filloristja  në  fjalë, sepse  ajo edhe  pse vetë deklarohet poete, shkrimtare, historiane e gazetare me dy fakultete, ne duke e njohur nga afër, kemi parë tek ajo, se shkrimin e nis me gërmat e vogla të dorës dhe e mbaron me gërmat e mëdha të shtypit. Mendojmë se njerëz me të tilla mangësi e  diploma të falcifikuara, nuk i bëjnë nder këtyre fushave, por  për më keq  akoma, i traumatizojnë  ato, me injorancën e tyre  shkarravitëse.

Krahas përgjigjes që do të japim, për sulmet e intrigat që thurin rreth luftëtarit të UÇK-ës Spiro Butka, do të sqarojmë paksa opinionin publik Shqiptar të kudo ndodhur, se cila është e vetquajtura gazetare, e vënë në rolin e kavies dhe kush qëndron pas sajë. E vetëthirrura  ‘Shote Galica”,  e trumbeton veten si gazetare, poete, historiane, diplomate, por asgjëkundi nuk figuron si e tillë. E propagandonë vetën si “luftëtare të madhe”, herë si pjestare të Z.O.Dukagjinit ose  Z.O.Pashtrikut dhe herë si pjestare të operacionit “Shigjeta”, por në listat reale të këtyre formacioneve, nuk figuronë  emri i sajë asgjëkundi. Në përfundim të luftës dhe pas sajë, ka rendur rreth e rrotull nëpër trojet etnike, si “korbi për kërma” dhe nuk dihet se çfarë ka bërë, e për llogari të kujt punon. Shkruan kudo që mund, duke sajuar historira nga më të ndryshme, sikur  ka bërë namin në tri luftrat e fundit të Shqiptarv, aq sa shkakton ilaritete dhe antipatira, për gënjeshtrat e sajuara që thur. Pretendonë për burgosje politike, por në fakt, si rezultat i dëshmive të sajë, janë vrarë, arrestuar e burgosur, sa  e  sa luftëtar të ushtrive çlirimtare të trojeve etnike nga Beogradi, Shkupi dhe nga ndërkombëtarët në Kosovë. Jo pa qëllim, kjo populiste e rrafinuar gjatë lëvizjeve të saja nëpër trojet etnike, kërkon nga luftëtarët e UÇK-ës, listat  e pjestarve të   AKSH. Kush ja ka ngarkuar këtë detyë dhe ku do ti dorëzojë ato lista të AKSH, e di jo vetëm ajo, por dhe hibridi shqiptaro-serb i Izniqit Flori Bruqi, që e ka instruktuar atë, për veprime të tilla. Ajo me shkarravinat e veta, që bënë në ato palo libra të përfunduara nëpër banjot publike të  qyteteve të Kosovës, arrin deri atje, sa ata që janë vrarë për trafik prostitucioni në pasluftë, i kthen  në dëshmorë të U.Ç.K.ës dhe trafikantët e armatimit, në veteran të luftës të U.Ç.K.-ës. Për këto mashtrime e veprime të tjera të pamoralëshme, të fallcifikimit të dokumenteve për pjesmarrje në luftë, krijimit të skandaleve publike e kërcënimeve, SH.V.L. e U.Ç.K.-ës Tiranë,  e përjashtoi nga rradhët e kësaj shoqate. Pas këtij vendimi unanim të kryesisë të SH.V.L. të U.Ç.K.-ës, e vetquajtura gazetare pa diplomë, u peshkua nga një ish puçist, imoral e karrjerist, i cili  si gjatë luftës U.Ç.K.-ës dhe pas sajë, duke hedhur gurin e fshehur dorën, u hodh totalisht, për të uzurpur rrolin e strategut në hartimin e planeve të asaj lufte, shumë më herët se fillimet e sajë. Kosova e njeh mirë atë njeri problematik të shtetit Shqiptr dhe nuk ja vlen të zgjatemi më tej. I rreshtuam këto pak gjëma e bëma, të vetëquajturës gazetare dhe ato të njeriut të etur pas fustaneve, për ti treguar opinionit publik Shqiptar të dy anëve të kufirit, se nëse do të shkruanim për ata, do të duheshin libra të tërë, për zullumet e tyre, që nuk kanë të sosur.

Zërat e bashkuar në këtë pushtllëk gazetaresk të  këtyre ngatërrestarve e të ndonjë tjetri që zvaritet pas tyre, e fillojnë një shkrim të tyre me shprehje ngacmuese dhe irituese, me qëllimin  e  vetëm,  për  të  prekur  sedrën dhe  ndjenjat e  opinionit publik, në mënyrë që të ngrihen dhe  të  tjerë, për  t’u dalë në  krahë  për  t’i  mbështur  në këtë  intrigim të sajuar. Duke  ardhur  rreth  e  rrotull  pjesëve të komentit, rrufjanët e fshehur njëri pas tjetrit, flasin e  shkruajnë  për  luftën  tokësore të U.Ç.K.-ës dhe asaj ajrore  të NATO-s, duke fantazuar ashtu  si  duan e  për hesap të vet dhe  të  gazetares të vetëstisur, që ka  vënë  emrin  në  krye të komentit, me synimin e vetëm,  për  të  goditur  direkt Spiro Butkën. Nuk duhet zgjatur  në këtë  shkrim  për  luftën e  Kosovës,  sepse,  ashtu  si  kanë  theksuar  dhe të tjerë,  ajo  zë  një  kapitulli të veçant,  brënda  historisë kombëtare  dhe si e tillë, do  të  duhet  kohë, për  ta  arshivuar  atë ashtu  si është zhvilluar. Ajo i  takon,  atyre  që  e  kanë  organizuar,  drejtuar  e uhdhëhequr, e jo atyre, që kërkojnë të  bëhen  drejtues e pjestar të asaj lufte, duke paraqitur dokumente të sajuara e të fallcifikuara, si bredharakja me shumë pikëpyetje Rajmonda Maleçka e UDB-ashi i rrafinuar i Beogradit Flori Bruqi.

Por, duke e yshtur, udhëzuar  e  udhëhequr  këtë  mjerane,  në  këto  pazarllëqe  të  bëra  brënda  këtij truku  gazetaresk, bashkë  me  atë  dhe UDB-shët, Jagot  e  Judët, që fshihen pas sajë,  ngatërrojnë qëllimisht  pjesën  me  të tërën. Spiro Butka  ka  shkruajtur, disa artikuj në Gazetën e mirënjohur “Ballkan”. I pari më 29 mars 2009, i cili i kushtohet “78 ditëve që ndryshuan historinë  e  Kosovës”,  ku  ai  në këtë  analizë, ka dhënë mendimet e veta, përse ndërhyri aleanca në Kosovë. Analiza është mirëpritur nga  shumë njerëz brënda  e jashtë  vendit, për të cilën nuk munguan dhe telefonatat e shumta të urimit. Më 7 dhe 8 Prill 2009, po në gazetën Ballkan, në kuadër të përvjetorit të operacionit “Shigjeta”, Spiro Butka paraqiti mendimet e veta,  për këtë veprimtari luftarake të U.Ç.K.-ës. Në këtë  shkrim ai foli, me të drejtën e pjestarit të shtabit drejtues të këtij operacioni  dhe  të qënurit, si zëvëndës i të mirënjohurit Bislim Zyrapi. Për këtë zotëron dy dokumenta, të firmosur e vulosur nga titullari asaj kohe, Azem Syla  Ministër i Mbrojtjes  i Q.P.K.-ës, ku njëri bënë  fjalë, për fillimin e lidhjeve me U.Ç.K.-ës në Shtator 1998 dhe  tjetri me emërimin me detyrë në operacionin “Shigjeta”. Kush do, ti shohë nga afër, është i mirëpritur  të marrë takim me atë dhe  të njihet  konkretisht  me këto dokumente. Dosja e operacionit “Shigjeta”, do  të ishte zhdukur me kohë, nëse  ai, nuk  do kishte ndërhyrë, për të ruajtur njërën kopje të sajë. E ka ruajtur  dhe  e ruan me  fanatizëm  këtë kopje, sepse aty nuk është  vetëm veprimtaria e tij luftarake, por një pjesë e rëndësishme e historisë  së luftës së Kosovës. Kopja tjetër  u zhduk,  brënda  Shtabit  Pergjithshëm të T.M.K.ës, në mënyrë të qëllimëshme, për të  rreshtuar  të  tjerë drejtues brënda kësaj historie.

Më 9 prill 2009, po  në shtypin e përditshëm të Tiranës, u botua një  intervistë  e Spiro Butkës,  dhënë  një  redaksije, që çuditrisht u  gjymtua  dhe  keqinterpretua  nga individ të veçantë të  kësaj  të përditëshmëje. Për të  dalë të sakta mendimet, Spiro Butka i paraqiti ato të shkruara. Më pas pati  një  bisedë me  këtë redaksi, e cila u  regjistrua, por  u zbardh pa  prezencën tij. Të nesërmen u  pa, se gazetarja kish gabuar shumë rëndë, në  zbardhjen e intervistës. Vetë Spiro Butka u  lidhë me redaktorin dhe  i kërkoi sqarime për  deformimet e intervistës. Redaktori i mirëpriti vërejtjet dhe i kërkoi ndjesë, për pasaktësitë. Të  njëjtën gjë bëri dhe Spiro Butka, me  shokët dhe miqtë e  tij në Tiranë dhe Prishtinë. Edhe sot  e  kësaj dite, ai thekson, se nuk ka qënë në ato detyra të  cituara  gabimisht në atë organ shtypi. Megjithatë, redaksia mbajti përgjegjësinë  e duhur dhe bëri reagimin përkatës. Kjo mundësi po na jepet dhe në këtë shkrim, që ti sqarojmë ato keqkuptime, që nuk lindën nga Spiro Butka, por nga stafi i asaj gazete. Spiro Butka gjatë  gjithë  jetës së vet, ka punuar  e jetuar  me djersën e ballit, pa ju  bërë  barrë  askujt. Kjo ka qënë dhe mbeti motua e tij dhe në luftën e  pas luftën e Kosovës. Por, nisur nga lapsuset  e   përditëshme  të  shtypit  periodik, janë kapur  sharlatanja Maleçka, bastardi Bruqi  dhe intrigantët e paskrupull, që  struken  pasë kësaj filloristeje me arsim të cunguar. Kosova  e njohu  mirë  Spiro Butkën, prandaj dhe e mbajti  në gjirin  e vet për  vite të tëra. Mirpo xhelozia e këtyre  ziliqarve në këtë  shkrim, është  kthyer në  një mllef të paparë, brënda të cilit fshihet intriga, gënjeshtra, mashtrimi  dhe  hakmarrja e tyre. Të gjitha  këto karakteristika, duke u bashkuar  në mendim e veprim, i kanë shtyrë drejt aventurave ziliqare e cinike. Në këto qorrsokake është futur dhe “heroina e betejave të paqëna” dhe të tjerët që struken në hije pas sajë. Spiro Butka, nuk ka luftuar për të qënë  aty ku është, por është veprimtaria e tërësishme luftarake, për bashkimin e  trojeve etnike Shqiptare, ajo që  e ka  rreshtuar brënda historisë, si luftëtar të sajë.

Në vazhdimësi të fantazive, që paraqesin artikullshkrusit e dukshëm e të padukshëm, i thellojnë intrigat e tyre për Spiro Butkën, duke krijuara mjegullnaja të qëllimëshme mes atij e luftës së Kosovës, ku midis tyre fusin si pykë të pakuptimtë Stalinin, një personalitet të popullit Rus në Luftën e Dytë Botërore. Se cili është Stalini i luftës së Dytë Botërore, Spiro Butka thotë, se nuk është në gjëndje të përcaktojë madhështinë e tij. Ai shprehet, se të nxjerrësh konkluzione për  një  njeri historik, duhet pa tjetër, të jesh në  një shkallë niveli me atë. Vetë Spiro Butka, me thjeshtësinë që e karakterizon,  deklaron, se është i vogël para gjeneralismit të Stalinit të math. Për të  treguar madhështinë e tij  në të gjitha fushat, ne po ju rekumandojmë, të lexoni kujtimet e dy të mëdhejve të botës të  asaj kohe, që bashkë me Stalinin bëheshin tre. Ata janë presidenti i SH.B.A.-ës Uillson dhe Çërçilli, Kryeministri i Mbretërisë së Bashkuar. Spiro Butka thekson se, duke e krahasuar me këtë njeri kaq të madh, padashur, i bëni një nder të veçantë, që atij nuk i takon.

Duke ecur më tej, në përgjigjen që po ju japim, po u themi, se ju nuk i trajtoni deklarimet e Spiro Butkës, ashtu si i ka thënë ai, por i transformoni ato qëllimisht sipas orekseve tuaja. Dhe ajo dihet përse, për të  sensibilizuar familjarët e dëshmorve, që ata ti kundërvihen atij. Dhe jeni po ju, që shtroni pyetje e jepni përgjigje, si të sëmurët psiqikë, duke thënë “se çfarë  do na thoshte po të ishte gjallë  Luan Haradinaj e Fehmi Lladrovci, po të  dëgjonin Spiro Butkën”. Ua themi ne, atë që bënë, të gjithë ata Kosovar, që dualën gjallë nga lufta dhe që i hapën dyert katër kanat, kur e  pritën në shtëpitë e tyre. Ju, nuk mund të barazoni Spiro Butkën me veten tuaj, që kur vinte nata në Kosovë, s’keni ditur ku të fusni kokën. Mjerë ju o djaj të padukshëm e të hijëzuar njëri pas tjetrit. Ju jeni e do të mbeteni intrigant të sëmur e ngatërrestar të pa korigjushëm. Takimin e parë Spiro Butka, nuk e ka pasur vëtëm me Luan Haradinaj e më pas me Femi Lladrovcin. I pari ka qënë në muajin Maj 1992, te ish bar kafe Peza, me inxhinjerin kimist E. Kelmendi, ku duke pirë nga një kafe, këmbyem mendime për Kosovën. Ai është gjallë sot, prandaj shkoni e pyesni. Oficeri nga Berati, nuk e përmënd atë, për të  përfituar nga ai, e për më tepër, nga ata që kanë derdhur gjakun për këtë tokë.

Por ju  të korit të dubluar në hije, gënjeni e mashtroni opinionin publik, se ashtu ju intereson. E vërteta qëndron ndryshe. Në intervistën që ka dhënë Spiro Butka, është shprehur se është takuar, me Luanin në vitin 1997 dhe me Femin në vitin 1998, por jo me emra real,(ashtu si mashtroni ju në intrigën tuaj,  në vitin 1999, kur ata ishin vrarë). Për këto takime, ka akoma njerës të gjallë. Shkoni e pyesni Fatmir Mehmetin  e të  tjerë, se ai vetë e ka njohur tani në pas luftë dhe i ka shpjeguar, se ku janë takuar e përse kanë folur. Por, ashtu si jeni rreshtuar të strukur pas hijes të njëri tjetrit, ju jeni gënjeshtar, mashtrues dhe të pamoralshëm, sepse me fjalët e  nxjera nga gjuha e juaj bajate, bini brënda me këmbët tuaja, duke zbuluar hallakatjen e trurit e të mëndjes tuaj, të shpirtit të zi, që ju fshihni  brënda marrëzive aventureske. Lexojini mirë thënjet e Spiro Butkës dhe ballafaqojini, ato me intrigat që thurni ju bashkërisht. E vetquajtura gazetare pa diplomë,  njihet mirë se cila është. Ajo ngatërrohet me këmbët e veta, se lexon një fjalë në faqen e parë të  gazetës dhe një në faqen e fundit. Mirpo në këtë bashkëpunim të shumëfishtë, të rreshtuar njëri pas tjetrit, po bindemi, se paska zgjedhur ortakët e duhur, intrigant e të pamoralshëm, sepse dhe ata si ajo, vuajnë nga i njëjti sindrom, ai i leximit vetëm të faqes parë e të fundit.

Por, është mirë të  vazhdojmë më tej, në ato çfarë kërkoni ju në komentin, që e hapët si varr për Spiro Butkën, por me të vërtetat, që po ju ballafaqojmë në këtë shkrim, po bini vetë brënda.  Më tepër ata, që qëndrojnë në hije, e që megjithse janë të maskuar, gradualisht zbulojnë fytyrat tyre të vërteta. Ju siamezët e këtij  komenti, jeni aq të dashuruar pas unit karrjerist, sa arrini deri atje, që nuk dini se çfarë nxirrin nga goja. Flisni për mungesë sinqeriteti intelektual në personin  e Spiro Butkës, duke  thurur  thashetheme  me intrigat tuaja, në  adresë  të  tij. Jeni munduar të gjeni qimen në kashtë për atë, ndërsa keni harruar se te vetja e juaj, duken nga larg  paudhësitë mëkatare të  mungesës  të  sinqeritetit, gënjeshtrës,  mashtrimit, thurjes të intrigave, të përfshira  këto  brënda  një  pamoralshmërie njerzore. Është fatkeqësi, por duhet thënë ashtu  si jeni, sepse në këtë koment,  ju nuk  keni bërë  gjë  tjetër,  veçse  kini ngatërruar shqisat, duke folur  me prapanicë  e  jashtëqitur me gojë. I kërkojmë ndjesë  lexuesit, për shprehjen vulgare që përdorëm, por jemi të  detyruar, ti shpërblejmë  këta persona, me monedhën që meritojnë.

Me që ju intrigantët e afirmuar, këmbëngulni për CV e Spiro Butkës, ai mund të mos e jepte, sepse nuk e detyron njeri. Por, pikërisht se ai është shumë koherent, do tu vras pak  juve,  me bardhësinë  e  jetës së tij, të cilën ja ka bërë të qartë, që ditën e parë të takimit, shokve të luftës së Kosovës. Ka  mbaruar tri shkolla ushtarake njëra pas tjetrës. Ka dalë  oficer 30.07.1964 me  gradën nëntoger, gradë  të  cilën e mbajti  deri  në  muajin maj  1966, ditën që  u  hoqën  ato. Ka shërbyer në  Gramsh, Elbasan dhe së  fundi pas vitit  1979 e deri në lirim nga  reforma,  në  Tiranë. Jeta  e tij  ushtarake  përbëhet,  nga  8 vite shkollimi  dhe 28 vite  punë.  E ka  nisur  karrierën si komandant kompanie  në qytetin Gramshit, ku  pas  tre  vitesh  pune,  filloi studimet  në akademinë ushtarake Tiranë. Pas mbarimit  të  sajë,  u  rikthye përsëri në  këtë njësi, në detyrën e  komandantit të bataljonit. Në vazhdimësi të jetës së vet ushtarake, ai tregon, se më pas ka shërbyer, atje ku ka pas nevojë shteti dhe populli, në një sërë detyrash nëpër shtabe njësish taktike dhe operative, duke drejtuar sektorë të rëndësishëm operativ, stërvitje,  pedagog në shkolla kualifikimi dhe komandant i  kursit  të përgatitjes  të  kuadrove rrezervë të shtabeve të ushtrisë. Me  shpërndarjen e  atij kursi, për  të  mos  u larguar  nga  kryeqyteti,  pranoi  detyrën e shefit  të sektorit të stërvitjes, në një njësi toktiko operative gjitharmëshe në  Tiranë. Ai nuk i ka kategorizuar detyrat, si karrjeristët e sëmur e mashtruesit e historisë, por i ka kryer  ato, në raport të drejtë dhe pa as më të voglin nënvleftësim. Për arritje të suksesëshme në punë, është dekoruar nga  Kuvëndi Popullor dhe Ministria e Mbrojtjes. Ndërsa  nga drejtuesit  e njësive përkatëse, ku  ka  shërbyer, për punë të pastër e të ndershme, zotëron mbi njëzetë  mirënjohje. Pas  luftës  në Kosovë, komandanti i Akademisë  të  Mbrojtjes të  T.M.K.ës në  Prishtinë, për ndihmesën  që i ka  dhënë  kësaj  akdemie, për  forcimin e  sajë, Spiro Butka  është  nderuar, me një  medalje  të  veçantë  akademike. Më 9 Maj 2012 presidenti Republikës së Shqipërisë Bamir Topi, e dekoroi Spiro Butkën me medaljen e mirënjohjes kombëtare. Të gjitha  këto janë  në arshivën  e tij  personale. Kush  të  dojë, le të  vijë  ti  shohë, e  të  bindet, për  qënien reale të tyre.

Diskutoni gradat e tij, se u ka ngel  merak, që Kosova nuk ju trajtoi si ai. Ju që  fshiheni pas njëri tjetrit, përmëndni gradat, por jo vetëm  atë kur u rivunë gradat  në  ushtrinë Shqiptare.  Duke u strukur pas skutave të errëta, ju nuk e  dini,  me  sa duket ecurinë  e  tyre. Me urdhër të M.M. nr.2461 dt.27.07.1992, ai është avancuar me tej në gradë dhe dekoruar me një medalje nga  ministri asaj kohe. Është  fatkeqësi për ju, që nuk i njihni rregullat, por duhet  thënë  ashtu si është. Gradat evolojnë  në raport të  drejtë, me  veprimtarinë shtetërore e kombtare. Kur ka  shkuar në  Kukës, Has dhe Tropojë,  për të  kordinuar detyrat, për hapjen e  luftës me  front  të  rregullt të U.Ç.K.-ës, Azem Syla ish M.M. të  Q.P.K-ës, e ka  prezantuar  me  gradën  kolonel, sepse gradat  nuk rrinë  vënd, por  ecin  përpara,  për  ata  që punojnë për Shtetin e  Kombin. Diskuton për grada pseudo gazetarja  intrigante, që gënjen  ditën në diell nëpër Tiranë, duke sajuar e fallcifikuar dokumentat, se  gjoja të  kanë graduar  në  T.M.K.ës. Por kjo është  krejtësisht  një paturpësi, sepse ish efektivat e T.M.K.-ës, janë të qartësuar plotësisht, se jo  vetëm  që  nuk e kanë  graduar,  por për më  tepër, e kanë  përçmuar  e neveritur, ashtu si është në të vërtetë. Për të gjitha këto që shkruhen, ka fakte konkrete filmike e fotografkë. Nëse, dëshëroni të njiheni me lakuriqësinë tuaj, na thoni që ato ti publikojmë sa më parë në faqet e internetit dhe  atëhere do t’ju njohin, cilët jeni ju faqezinj në realitet.

Duke shkuar më tej në leximin e komentit  tuaj intrigues, del se mendimet e tuaja të  përbashkëta, hallakaten pa kuptim, për luftën dhe dëshmorët. Flisni me zhargone e nën kuptime të qëllimëshme dhe si bashkësi autoriale, arrini deri në  atë pikë, sa  përgojoni keqas dëshmorët e kombit, për ti kundërvënë me Spiro Butkën. Ata nuk kanë nevojë,  tu qepet Spiro Butka, sepse me gjakun që derdhën, ata nderuan jo vetëm veten, por të  gjithë neve, që na lanë  nga pas. Spiro Butka nuk është mësuar ti ngjitet  njeriu dhe këtë e pamë në luftë e pas sajë. Vetë Spiro Butka ka deklaruar me thjeshtësinë që e karakterizon, se nuk ka qënë  një oficer i rëndomtë, por një studjues teorik dhe zbatues  praktik, për të gjitha kohrat e  kaluara e të tashme. Kokën e ka patur të mbushur plot me idera  të  reja, dorën  stampë si oficer shtabnik, dhe këmngulja e përkushtimi,  për plotësimin e  detyrave të ngarkuara, e kanë mbajtur gjallë  dhe të freskët  edhe  sot e kësaj dite. Jeta ushtarake në të kaluarën, e ka përballur  me  servilë e karrjerristë të pashkolluar. Ata kanë dashur ta nënshtrojnë, duke e pushkatuar politikisht, por ai në   sajë  të  përgatitjes shëmbullore dhe punës vetmohuese, i ka sfiduar dhe injoruar ata, duke u treguar vendin e duhur. Ai i ka besuar punës  dhe djersës të tijë. Ti Rajmonda Maleçkaj je ajo,  që i je ngjitur Spiro Butkës për disa vjet,  si mizë kali nga pas, vetëm e vetëm që të  merrje prej atij,  vërtetimin e veteranit të  luftës  së U.Ç.K.-ës. Dhe jo vetëm për vete, por dhe për marraqët Xhume e Bujar, që  nuk  i  njeh  askush  në Tiranë e  jo më  në  Kosovë. Por Spiro Butka, nuk  mund të  tradhëtojë Kosovën, duke  shtuar  pjesmarrsit  në  luftën e sajë,  me dokumente  të  fallcifikuara nga ana jote. Prandaj  Shoqata e Veteranve  të  Luftës, të përjashtoi nga rradhët e sajë dhe  një  gjë  të  tillë,  ja  ka përcjellë dhe O.V.L. të U.Ç.K.-ës Prishtinë, për  të  marrë masat e  mëtejshme. Ja pra përse je xhindosur ti “gazterja filloriste”, ku për pasojë, të kanë  peshkuar, Flori Bruqi me shokë, duke të shfrytëzuar si kavie për interesat e Beogradit nacionalist.

Nga që jini të varfër në mendim, nuk  keni forcë morale,  për  të  krahasuar  Spiro Butkën me  veten tuaj, ku ai sipas jush, gënjen dhe morali si ushtarak  nuk i  falet. Historia me dokumentat që e shoqërojnë, e ngrejnë  lart personalitetin tij dhe ai nuk ka  nevojë,  ta  identifikoj luftën me pak fjalë, që  ka biseduar me  shumë  Kosovar, e për  më  tepër  me  të rënët e luftës, për të cilët, e ka  ndarë  dhimbjen  me  familjet e tyre. Ju që  qëndroni të fhehur pas  njëri tjetrit, nuk  e dini dhe  nuk kini  si ta  dini, se  cili është  Spiro Butka, në atë pjesë lufte të  Kosovës,  e jo në tërësinë  e sajë.  Dosja e operacionit “Shigjeta” me rreth 300 faqe, ka aq urdhëra e urdhëresa, sa ju, nuk keni  njohur një veprimtari të tillë  luftarake. Brënda sajë, gjënden shumë  urdhëra e urdhëresa, për veprimtarinë e Spiro Butkës dhe  të  shokve të  tij, të  ardhur  nga  trungu amë. Sa për dijenin tuaj,  more  mjeran, e avancuat  kohën  e  momentin,  për tu thënë, se në  atë  vëndkomandë, erdhën dhe u interesuan për ecurinë e luftimeve,  ish kryeministri Q.P. Kosovës Hashim Thaçi, i shoqëruar nga Zv/Kryeministri Shqiptar i asaj kohe Ilir Meta dhe komandati i divizionit të Kuksit, Gjenerali Kudusi Lame.

Pjesë e kësaj vëndkomande drejtimi, u bë dhe një ekip special i SHBA-ës, që kryesohej nga një oficer i lartë i Uashingtonit, e që shoqërohej nga i pandari i U.Ç.K.-ës, ish shef i SHIK-ut të Qarkut Kukës, tropojani Ram Kuca. Herë pas here, aty ishte prezent dhe Sekretari i Ambasadës të SH.B.A.-ës, i cili e ka rrespektuar jashtë mase Spiro Butkën, duke dhënë porosit e duhura ekipit amerikan, që ishte në atë operacion, për ato nevoja operacionale, që i parashtronte Spiro Butka. Kujdes i posaçëm për drejtimin e luftimeve në atë operacion, u tregua në mënyrë të veçantë dhe nga vetë komandanti i forcave të NATO-s, gjenerali Uesli Klark, gjë që ai e pasqyron më së mirë në kujtimet e veta, të shkruara tani në pas luftë. Ne u kërkojmë  ndjesë, miqve të  popullit  e atdheut  tonë, se mbase bëjmë gabim, që po i nxjerim në shtyp veprimet e tyre, por  koha po na  detyron, që të  mbrojmë historinë e  vërtetë luftarake, jo vetëm të popullit tonë, por dhe të atij demokrat Amerikan. Ata në  luftë e  sipër, u bënë njësh me ne dhe  ashtu si  një  trup i vetëm, luftuam së bashku, deri në përfundim të luftës  së Kosovës. Në atë  vënd drejtimi, erdhi dhe e motra e Xhejms Rubinit, e shoqëruar nga drejtori i policisë të qarkut të Kuksit, e cila u interesua për luftën, që po zhvillohej në Pashtrik. Kësaj trimëreshe Amerikane, Spiro Butka i ka dhuruar një beretë, të qëndisur me stemën  e U.Ç.K.ës. Për  tu njohur nga afër me   ato  luftime, në atë pikë drejtimi erdhën, Ian Fisher përfaqësues i “The Nev York Times”, R. Jeffrey Smith përfaqësues i “The vvashington Post”, Mike Moor fotoreporter i  ‘The Mirror” dhe  Christopher Chatelot përfaqësues i “Le Monde”. Një kujdes të  madh, për  ato luftime  u  tregua  dhe nga Shefi Shtabit  të Përgjithshëm të ushtrisë të R.SH.  të  asaj kohe dhe  zëvëndësi i tij, përkatësisht  Aleks Andoni e Mehmet Musaj, që ne jua dimë  për nder, për ndihmesën që dhanë vetë dhe të ekipeve që  dërguan.

Krijimet intrigante që profetizoni ju, në korin e  përbashkët  brënda unit dhe Jagove që  qëndrojnë në   hije, janë  e  ngelen  në mllefin e injorancës tuaj. Aqë  të  vegjël  jini  ju  në  shpirt,  sa arrini  deri  atje kur shkruani, se Spiro Butka ka dy mbiemra, një të  rremë  e  një  të  vërtetë. Ai e  deklaron me  krenari e nderim, që është biri  i  denjë  i  fisit të math, të  ndershëm e puntor  të Buçkallarve në  Perondinë e  famëshme  të  lindjes së tij. Të parët e  tij janë stacionuar në këtë komunë pas vitit 1900, ku  dhe  kanë blerë prona të ndryshme, toka e  ullishte, në vitet 1910,1911 dhe 1912. Por ata, para se të vinin  aty, kanë  qënë në  qytetin e  Kosturit dhe  për  arsye  të konfliktit me  admininistratën osmane të  asaj kohe, u larguan prej andej, duke u futur në  thellësi  të  vendit, fillimisht në Shipckë e Voskopojë, pastaj në Vojnik të Beratit dhe në fund në Komunën e Perondisë. Në Kostur, të parët e tij u muarën  me  zejtari, duke punuar prodhime druri si voza(bute), e të tjera punime të kësaj natyre. Stërgjyshi i tij i lashtë thirrej Petro Butka, sepse ishte i njohur për prodhimin e buteve të verës, në krahinën e Kosturit. Me këtë mbiemër është njohur  dhe gjyshi  i tij Teodor Butka, kur ka lindur më 31 dhjetor 1860. Spiro Butka na shpjegon se, rrjedhat e fisit të tij i sqaron, jo vetëm për Siamezët e paturpshëm Bruqi-Maleçkaj, por dhe për Jovan Laver Bregun, i cili pas shpinës së Spiro Butkës në Kosovë, thuri intriga, se gjoja Spiro Butka nuk është Shqiptar, por Rumun. Ndërsa këtu në Tiranë, një tjetër rrufjan polititik, i njohur në diasporë si frekuentues i burgjeve Shqiptare, për mashtrim e vjedhje ordinere, në kujtimet e tij, shkon më tej akoma, duke  e  kthyer Spiro Butkën, në qoftëlarg  si Grek. Të njëjtën avaz vazhdon të ndjekë dhe UDB-ashi Flori Bruqi, në faqen e tij të internetit”FLORI PJETH”, e sidomos në SMS kërcënuese të 9 gushtit 2012, të publikuara në faqet e para të këtij reagimi.

Vigan Gradica dhe Spiro Butka, janë zemra e një trupi të vetëm të Kombit Shqiptar.

Në mediat vizive dhe ato të shkruara, pas tri luftrave  të  fundit në trojet etnike Shqiptare, nisi të përgojohej si “zjarrvënës i Ballkanit Gjeneral Vigan Gradica”, i njohur tashmë si  personifikim i figurës të këtyre luftrave, me emrin Spiro Butka. Përfolja në këto media, u zgjat dhe mori  përmasa deridiku  të  rrezikëshme, me qëllimin e vetëm, që ai ose të arrestohesh nga shteti Shqiptar, ose  duke shkuar dhe më tej, të përballesh me drejtësinë ndërkombëtare. Ky përgojim i qëllimshëm, u bë pikërisht, pasi u arrestuan dhe burgosën disa individ të njohur si hajna, mashtrues, intrigantë e karrjeristë të sëmurë, që u zbërthyen para reaksionit Evropian dhe atij Serbo-Sllav në Shkup, duke akuzuar indirekt njeriun me këtë psudonim. Spiro Butka kur i përmëndet emri Vigan Gradica, shprehet se ”është shpirti luftarak i trupit të vet, ashtu si dhe ai pjesë e zëmrës  së tij”. Shoku ynë luftrave çlirimtare, përmes emocineve, thotë se, “unë dhe ai jemi një e të pandarë dhe qëndrojmë ashtu të bashkuar si një trup i vetëm monolit, brënda rradhëve të  shtrënguara krah për krah luftëtarve kombëtarë”. Në vazhdim pranon se, “Vigan Gradica, është pjesë përbërse e jetës tij dhe  e veprimit luftarak të  kombit Shqiptar, brënda  një  ideje të shenjtë e fisnike, asaj për bashkimin e të gjithë Shqiptarve,  në një shtet të vetëm me përkatësi kombëtare. Ai jeton brënda meje ashtu si jetoj dhe unë brënda tij. Do vijë një ditë, kur këta dy emra, do të shkruhen në një pllakë të vetme, por ata nuk  do të vdesin kurrë, se  do të ngelen brënda historisë të popullit Shqiptar, një legjendë e ndershme e luftës në pavdeksi”. Nuk po zgjatemi më tej, për këtë shpjegim të bërë për rrufjanët e kodoshët e maskuar, që si në  të gjithë komentin e sajuar, të fshehur pas një psedogazetareje, që  së  bashku  me  atë, hedhin  gurin e fshehin dorën, duke përdorur emrin e autores si kavie, për të  arritur qëllimit e tyre  të errëta. Për më tepër karrjeristi ëndërimtar Jovan Laver Bregu, icili disa vite më parë, kur Vigan Gradica  vepronte kombëtarisht brënda  Shtabit të Përgjithshëm të T.M.K.-ës, në mbledhjen kur Laveri inskenonte shoqatën e tij klandestine, i porositi të thirrurit e  tij, “që këtej e tutje lufta të drejtohej kundër Spiro Butkës”, i cili në atë kohë ishte drejtues kryesor në Shtabin e përgjithshëm të T.M.k.-ës. Dikush i kërkoi sqarime, duke i thënë se porosia e dhënë, jo vetëm ishte e pakuptimtë, por për më keq të tij, ajo tregonte synimet e errëta lakmimtare, të karjeristit Jovan Laver Bregu, për një copë magazinë në historinë e SH.P. të U.Ç.K.-ës.

Mendojmë se kjo është përgjigja jonë më e mirë, për atë që kërkojnë “gjuetaret e fshehur” pas kësaj kavie të mjerë, kavie e cila ra vullnetarisht, si preja e atyre rrufjanëve karrjerist. Po qe se kërkohen të  tjerë fakte e argumente, jemi gati,  ti demostrojmë në mediat vizive e të shkruara. Ato janë të shumta të filmuara, zërikë, të shkruara e të fotografuara. Spiro Butka i ka këshilluar këta njerës problematikë e  të çakorduar, duke i qartësuar disa herë, por durimi ka një kufi dhe atij i erdhi fundi. E vetquajtura gazetare dhe ata që fshihen pas sajë, kërkojnë që të hiqet Skëndërbeu nga pidestali dhe të vihen ata  në vënd të tij. Por  nuk mundemi të realizojmë një gjë të tillë. E vetmja që mund të bëjmë, në këtë rast, është ti vëmë në vënd të kalit, por prapë tërhiqemi, se ofendojmë kalin, duke e zëvëndësuar me këta marraqër.

Populli Shqiptar i kategorizon njerzit në sojli dhe sojsëz. Dhe duke vazhduar më tej, i madhi popull porosit, se soiliu nuk bëhet kurrë soisëz, ashtu si nuk mund të ndodhë dhe e kundërta. Të parët janë luftëtarët e ushtrive çlirimtare, pjesë e të cilëve është dhe Spiro Butka, jo se do ai vetë, por aty e ka rreshtuar historia dhe populli. Se ku jeni ju, Flori e Rajmonda, gjejeni brënda vetes tuaj, me ato veprime që keni kryer, e po i vazhdoni dhe tani. Vigan Gradica është një komandant i thjeshtë, që historia i ka ngarkuar detyra brënda rradhëve  të luftëtarve kombëtar. Ata e duan lirinë, prandaj kur e lyp nevoja, dalin maleve, sepse atje ka ajër të pastër dhe atë pastërti, e duan për të gjithë popullin e tyre. Prandaj dhe populli e ka përcaktuar  qartë  me filozofinë e tij në thënien, “rron bleta në majë të malit, rron dhe miza nën bisht të kalit”. Spiro Butka në malin e Pashtrikut, është ngjitur, për të  organizuar e drejtuar forcat luftarake të  operacionit “Shigjeta”. Atje është takuar me legjendën tropojane, Tahir Sinanin, që pseudogazetarja, tani pas vdekjes, e përgojon dhe jo vetëm atë, por dhe Skerdilajd Llagamin, Lefter Koxhën, Xhevat, Osman e Xhevit  Lleshin, Pajtim  Rocin  e shumë  dëshmorë të tjerë. Por ajo,  do ishte  e  udhës  të  na  tregonte, përse  e  nxori dhe  flaku   jashtë  nga  shtëpia  e uzurpuar në Prizren,  heroi i  tre  luftrave  dhe dëshmori Kombit, Legjendari tropojan Tahir  Sinani? Por  nuk  e bënë  një  gjë  të   tillë,  sepse e di dhe kupton,  se  cilat  do  të jenë  pasojat. Me qetësi, Spiro Butka,  ju këshillon  përsëri, që ti rrini sipër asaj që kini ndyrur, se mos i del era, e pastaj do të shfletohet më  tej  arshiva dhe do të dalin në skenë, punët tuaja tradhëtare, në ndihmë të spiunve e agjentëve të U.D.B.-ës. Spiro Butka, është  gati të përballet,  për mbrojtjen e nderit të vet më tej, në çdo  kohë e media të shkruar e vizive. Do të ishte në të mirë të opinionit publik, të bëhej një debat i përbashkët në ndonjë TV dhe atëhere do të merrej vesh njëherë e mirë,  se kush jeni ju fatkeq dhe lakuriqësia juaj, që endeni rrugëve  si të marrët e sokakëve.

SHVL UÇK TIRANË

 

Botuar nga Agjensia e Pavarur e Lajmeve Kosovapress më 13 Gusht 2012